Bezoek aan fort Hackenberg te Veckring (Frankrijk)

Pagina 4

Tips voor bezoek en/of wandeling.


Naar Ouvrage A19 Hackenberg

Het fort ligt op nog geen half uur van de snelweg bij Thionville. Thionville ligt langs de A31/E25 van Luxemburg naar Metz en Nancy.
Het adres van het fort:
Route du Hackenberg
57920 Veckring

Gaat u er heen met gebruik van de GPS: Noord 49 20 28.87 Oost 006 21 56.08 brengt u voor de deur.

foto bloc 24
Google Earth

Klik hier voor de website van het fort.
Klik hier voor de website strijdbewijs met informatie over de maginotlinie en het fort.

Excursie in fort Hackenberg.

Het staat ook op de website van het fort: het is binnen slechts 12 graden, dus koud! Trek beslist iets warms aan, vooral als u in de zomer langs gaat.
Er worden naast de rondleidingen in het frans ook rondleidingen in andere talen gehouden. Zeker is engels, maar aan mij is door een duitse bezoeker verteld dat er ook duitstalige rondleidingen zijn. Dus als u engels of duits gemakkelijker vindt, vraag er na bij de kassa.
Er is onderweg geen sanitair beschikbaar. De rondleiding duurt tenminste twee en een half uur. Maak gebruik van de toiletten op het plein voordat u langs de kassa gaat.

Wandeling rond fort Hackenberg.

Het deel van de route welk ik heb gelopen is ca. 10km volgens mijn GPS. Ik ben ruim 3 uur onderweg geweest. Zodra u op de route bent is deze redelijk te volgen d.m.v. de bordjes met het groene Andreaskruis.
Alleen de weg naar enkele forten van het oostelijk deel van het fort stond niet duidelijk aangegeven. Ik heb er daardoor vier niet gezien. Het is een groep van 7, dus kijk goed waar ze zich bevinden.
Het is gemakkelijker om vanaf fort 24 eerst naar forten 25 en 7 t/m 10 te gaan. Voor de weg terug naar het beginpunt moet u namelijk naar forten 11 en 12 bij de kapel. En dat bespaart u een extra klim naar de heuvel waarop deze staan.
De bevolking van Veckring kwam op mij vriendelijk over, er werd heel vaak 'bonjour' gezegd door voorbijgangers in het dorp. Dus groet even terug zou ik zeggen.
Op de heuvel bij de kapel is een plaats waar enkele campers kunnen staan. Let op! Er is hier geen enkele voorziening als toiletten, wasgelegenheid e.d. Ik sprak er met een bezoeker die er met zijn camper stond en dat zo te horen al vaker had gedaan, maar ik weet niet of dit een legale plek is.
Ook bij het fort zelf - Munutie ingang - is een plek waar ik een camper zag staan. Daar is wel op het parkeerterrein een toiletgroep, met een buitenkraan. Let wel: Geen drinkwater!

De wandeling gaat voor het grootste deel door de bossen rond het fort. Het zal van het seizoen en de tijd van de dag afhangen of u er veel mensen zal ontmoeten. Ik zelf heb er slechts 7 ontmoet. Zorg dat u een GSM bij zich heeft voor in het geval van nood, niet elk pad is goed begaanbaar.
Zorg voor goed schoeisel. De route is berg op en berg af. Als het pas heeft geregend kunnen de paden glad zijn. Het maximale hoogteverschil tussen het startpunt en het hoogste punt is ca. 350 meter.
Heeft u een handheld GPS, maak een waypoint op het punt van vertrek, dan kunt u indien u toch verdwaalt denkt te zijn de kortste weg terug vinden.
Zeker met warm weer: neem voldoende drinkwater mee en eventueel iets te eten.
Wees voorzichtig op en rond de forten. Het is niet zeker dat hekwerken altijd stevig zijn.
Kortom, gebruik uw verstand en voorkom ongelukken.

O ja, die meneer linksboven op de pagina met die fraaie snor. Dat is Minister van Defensie, monsieur Maginot.

route op Google Earth
foto Google Earth
De route volgens de GPS op Google Earth.

route op OpenStreetMap
kaart OpenStreetMap
De route volgens de GPS op een kaart van OSM.